latkes for Chanuka


Traditional potatoe pancakes for Chanuka are called Latkes.

 

עבור 4 מנות                                   serves four portions

2-3 תפוחי אדמה בגודל בינוני, קלופים     * two to three peeled potatoes
100 גרם גבינת ברי                               *  hundred gramms Bree cheese
2 כפות קמח תופח                                   * Two soup spoons of flour
חופן פטרוזיליה, קצוצה                              *  chopped parsley

* Chopped Basilicum
חופן בזיליקום, קצוץ
מלח ופלפל, לפי הטעם                               * salt and pepper
2 ביצים                                                    * two eggs

20-50 גרם חמאה, לטיגון                           * fifty grams of butter for frying
אופן ההכנה:

1. מגררים בפומפייה את תפוחי האדמה. סוחטים היטב מנוזלים ומניחים בקערה.      Grate the potates and put aside, add to the potatoes flour and chopped herbs and eggs to an even mixture.

2. חותכים את הגבינה לקוביות (או בוצעים עם היד פיסות קטנות ממנה). מוסיפים לקערה עם תפוחי האדמה יחד עם הקמח, עשבי התיבול, המלח, הפלפל והביצים ומערבבים לתערובת אחידה.

3. מחממים מעט חמאה במחבת מעל חום בינוני (חום גבוה ישרוף את החמאה). יוצרים לביבות בעזרת כף ומטגנים 3 דקות מכל צד עד להזהבה. מגישים חם.

Heat the butter on medium heat, make latkes with a wooden spoon and fry three minutes on each side till it is brown.

 

serve warm!

I will add sour cream as recommendation !

Enjoy!

2292650-5.jpg

About seagullsea

a seagull flying over the great ocean of life observing.
This entry was posted in food glorious food, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s